Resepi Puding Karamel
Bahan-bahan untuk membuat puding karamel
Bahan A (untuk membuat karamel)
- 3 sudu besar gula kastor
- 3 sudu besar air
Bahan B (untuk membuat puding)
- 400ml susu pekat
- 2 cawan air
- 5 biji telur
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 2 sudu besar tepung jagung
Cara-cara membuat puding karamel
- Cairkan gula dan air hingga pekat (karamel) di dalam kuali atau periuk yang tidak melekat. Kemudian tuangkan ke dalam loyang.
- Di dalam bekas yang lain, masukkan kesemua bahan untuk membuat puding (bahan B) dan gaul rata.
- Kemudian masukkan ke dalam loyang yang berisi karamel.
- Kukuskan selama 40 hingga 50 minit. Masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.
- Terbalikkan secara perlahan-lahan ke dalam bekas untuk dihidangkan.
Catat Ulasan