Anda Sedang Melayari Blog BuahTopoh.blogspot.com

Resepi Puding Karamel

Sabtu, 4 Januari 20140 comments

Resepi Puding Karamel


resepi puding karamel













Bahan-bahan untuk membuat puding karamel

Bahan A (untuk membuat karamel)
  • 3 sudu besar gula kastor
  • 3 sudu besar air

Bahan B (untuk membuat puding)
  • 400ml susu pekat
  • 2 cawan air
  • 5 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 sudu besar tepung jagung



Cara-cara membuat puding karamel
  1. Cairkan gula dan air hingga pekat (karamel) di dalam kuali atau periuk yang tidak melekat. Kemudian tuangkan ke dalam loyang.
  2. Di dalam bekas yang lain, masukkan kesemua bahan untuk membuat puding (bahan B) dan gaul rata.
  3. Kemudian masukkan ke dalam loyang yang berisi karamel.
  4. Kukuskan selama 40 hingga 50 minit. Masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.
  5. Terbalikkan secara perlahan-lahan ke dalam bekas untuk dihidangkan.



Share this article :

Catat Ulasan

 
Copyright © 2013. Buah Topoh | Info | Islam | Petua | Resepi | Seram | Tutorial | Jalan-Jalan - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Modify by CaraGampang.Com
Proudly powered by Blogger