Resepi Kek Coklat Cheese
- 380g biskut oreo - krim dikeluarkan kemudian dihancurkan
- 50g butter - dilembutkan
- 50g madu
- 100g sour cream
- 100g gula
- 600g cream cheese
- 1/2 biji lemon diparut kulitnya
- 4 biji telur dipukul
Cara-cara membuat kek coklat cheese
- Alas dasar acuan bulat berukuran 8 inci. Griskan dan sapu sedikit tepung pada bahagian tepi acuan.
- Panaskan oven pada suhu 150 °C
- Di dalam mangkuk besar, campurkan 300g biskut oreo yang dihancurkan bersama butter dan madu. Gaul hingga menjadi seperti serbuk roti. Tekan adunan ke dasar acuan tadi.
- Di dalam mangkuk besar yang lain, kacau sour cream, cream cheese, gula dan parutan kulit lemon hingga licin. Dengan perlahan-lahan masukkan telur hingga sebati.Kaup balikkan baki biskut yang dihancurkan, kemudian tuangkan ke dalam acuan.
- Bakar selama 30 minit hingga kek keras. Biarkan sejuk dalam acuan.
- Tuangkan ganache coklat ke atas kek keju yang disejukkan di dalam acuan. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 4-5 jam, kemudian keluarkan dari acuan. Sedia untuk dihidangkan.
Bahan-bahan untuk membuat ganache coklat
- 100ml whipping cream
- 180g coklat gelap dicincang
Cara-cara membuat ganache coklat
- Di dalam periuk kecil, panaskan whipping cream. Apabila mula berbuih, angkat dari api. Kemudian masukkan coklat dan kacau. Biarkan sejuk.
- Simpan di dalam peti sejuk selama 10-15 minit sebelum digunakan.
Catat Ulasan