Resepi Bihun Sup Ayam
Bahan-bahan untuk membuat bihun sup ayam
Bahan-bahan (A)
- 1 bungkus bihun -dicelur dn ditos
- 200g ayam - dipotong kecil
- 100g kubis - dihiris
- 1 batang lobak merah kecil - hiris nipis
- 1 sudu besar serbuk lada hitam
- 2 liter air
- 2 sudu besar minyak masak
- 1 pokok daun sup - diracik
- 1 pokok daun bawang - diracik
- 50g bawang goreng
- Garam secukup rasa
Bahan-bahan (B) - digunakan untuk menumis
- 3 biji bawang merah dihiris
- 2 uls bawang putih dihiris
- 2 inci halia dihiris
- 1 inci kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum bunga cengkih
- 2 biji buah pelaga
Cara-cara untuk membuat bihun sup ayam
- Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan-bahan (B) hingga naik bau.
- Masukkan ayam serta lobak merah. Kacau rata.
- Masukkan kubis, air, garam dan lada hitam. Biarkan mendidih.
- Apabila sudah mendidih, tuangkan ke dalam mangkuk yang mengandungi bihun.
- Taburkan bawang goreng, dun sup dan daun bawang.
- Hidangkan.
Catat Ulasan