Resepi Kek Keju Meleleh
Bahan-bahan untuk kek keju meleleh:- 4 biji telur
- 2 biji telur kuning
- 100g gula kastor
- 100g tepung gandum
- 60g tepung jagung
- 50g air sejuk - air yang betul-betul sejuk
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 2 sudu besar ovalette
- 75g mentega yang dicairkan
Bahan-bahan untuk krim cheese
- 1 kotak cream cheese
- 1/2 tin susu pekat manis
- 1/4 cawan susu cair
Cara-cara : Campurkan kesemua bahan dan putar hingga adunan menjadi licin.
Bahan untuk topping :
- 1/2 kotak cheddar cheese - diparut
Cara-cara membuat kek keju meleleh :
- Masukkan semua bahan-bahan kecuali mentega cair. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat dan putih. Kemudian masukkan mentega cair dan putar lagi sehingga sebati dan pekat.
- Sediakan loyang bersaiz 8 inci yang telah dialas dengan kertas minyak.
- Bakar di dalam oven selama 45 minit pada suhu 150 C.
- Bila kek sudah masak, biarkan ia sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
- Sapukan krim cheese di atas bahagian kek yang bawah, kemudian terbalikkan bahagian kek yang atas tadi di atasnya.
- Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
- Akhir sekali taburkan cheddar cheese yang telah diparut keseluruh kek sebagai topping.
- Masukkan kek ke dalam peti sejuk selama 2 jam.
Catat Ulasan