Anda Sedang Melayari Blog BuahTopoh.blogspot.com

Resepi Asam Pedas Ikan Patin

Isnin, 16 Disember 20130 comments

Resepi Asam Pedas Ikan Patin

resepi asam pedas ikan patin
Bahan-bahan untuk asam pedas ikan patin :

  • 1 ekor ikan patin
  • 2cm kunyit hidup (ditumbuk)
  • 4 ulas bawang merah (ditumbuk)
  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 4 sudu besar cili kering (dimesin)
  • 3 batang daun kesum
  • 1 batang serai (dititik)
  • 1 bunga kantan (dibelah 2)
  • 1/2 mangkuk kecil air asam jawa
  • 1 1/2 mangkuk kecil air
  • garam secukup rasa
  • gula secukup rasa
  • minyak masak
  • sedikit belacan

Cara-cara membuat asam pedas ikan patin



  1. Panaskan minyak. Kemudian tumis serai, cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan hingga naik bau.
  2. Selepas itu masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
  3. Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan. Kacau dan masukkan air. Biarkan ia mendidih seketika.
  4. Akhir sekali masukkan ikan, garam dan gula. Biar hingga ikan masak.
  5. Sedia untuk dihidangkan.

Share this article :

Catat Ulasan

 
Copyright © 2013. Buah Topoh | Info | Islam | Petua | Resepi | Seram | Tutorial | Jalan-Jalan - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Modify by CaraGampang.Com
Proudly powered by Blogger