Resepi Asam Pedas Ikan Patin
Bahan-bahan untuk asam pedas ikan patin :- 1 ekor ikan patin
- 2cm kunyit hidup (ditumbuk)
- 4 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 4 sudu besar cili kering (dimesin)
- 3 batang daun kesum
- 1 batang serai (dititik)
- 1 bunga kantan (dibelah 2)
- 1/2 mangkuk kecil air asam jawa
- 1 1/2 mangkuk kecil air
- garam secukup rasa
- gula secukup rasa
- minyak masak
- sedikit belacan
Cara-cara membuat asam pedas ikan patin
- Panaskan minyak. Kemudian tumis serai, cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan hingga naik bau.
- Selepas itu masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
- Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan. Kacau dan masukkan air. Biarkan ia mendidih seketika.
- Akhir sekali masukkan ikan, garam dan gula. Biar hingga ikan masak.
- Sedia untuk dihidangkan.
Catat Ulasan