Anda Sedang Melayari Blog BuahTopoh.blogspot.com

Resepi Tomyam Udang

Isnin, 23 Disember 20130 comments

Resepi Tomyam Udang



resepi tomyam udang

Bahan-bahan untuk tomyam udang
  • 500g udang saiz sederhana
  • 600ml stok ayam
  • 6 tangkai daun ketumbar dipotong
  • 5 helai daun limau purut
  • 10 biji cendawan butang dibelah 2
  • 10 biji cili padi
  • 2 batang serai dihiris
  • 3cm lengkuas dihiris
  • 3 sudu besar pati tomyam
  • 1 sudu besar jus limau nipis
  • 1 sudu besar kicap Thai
  • Gula secukup rasa





Cara-cara membuat tomyam udang
  1. Stok ayam dididihkan di dalam periuk.
  2. Kemudian masukkan udang, cendawan, lengkuas, serai dan daun limau purut. Kacau sekali sekala hingga mendidih.
  3. Selepas itu masukkan pati tomyam, jus limau, cili padi, gula dan kicap Thai. Kacau hingga mendidih.
  4. Kemudian bolehlah diangkat dan dihias dengan daun ketumbar


Share this article :

Catat Ulasan

 
Copyright © 2013. Buah Topoh | Info | Islam | Petua | Resepi | Seram | Tutorial | Jalan-Jalan - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Modify by CaraGampang.Com
Proudly powered by Blogger