Resepi Tomyam Udang
Bahan-bahan untuk tomyam udang
- 500g udang saiz sederhana
- 600ml stok ayam
- 6 tangkai daun ketumbar dipotong
- 5 helai daun limau purut
- 10 biji cendawan butang dibelah 2
- 10 biji cili padi
- 2 batang serai dihiris
- 3cm lengkuas dihiris
- 3 sudu besar pati tomyam
- 1 sudu besar jus limau nipis
- 1 sudu besar kicap Thai
- Gula secukup rasa
Cara-cara membuat tomyam udang
- Stok ayam dididihkan di dalam periuk.
- Kemudian masukkan udang, cendawan, lengkuas, serai dan daun limau purut. Kacau sekali sekala hingga mendidih.
- Selepas itu masukkan pati tomyam, jus limau, cili padi, gula dan kicap Thai. Kacau hingga mendidih.
- Kemudian bolehlah diangkat dan dihias dengan daun ketumbar
Catat Ulasan