Anda Sedang Melayari Blog BuahTopoh.blogspot.com

Resepi Daging Dendeng

Sabtu, 28 Disember 20130 comments

Resepi Daging Dendeng


resepi daging dendeng


Bahan-bahan untuk membuat daging dendeng

Bahan A

  • 1 kg daging lempu tanpa lemak
  • 2 inci halia diketuk
  • 3 batang serai diketuk
  • 2 cawan air
  • garam secukup rasa
  • minyak masak


Bahan B (dikisar)

  1. 8-10 tangkai cili kering
  2. 10-15 biji cili merah
  3. 10 biji bawang merah
  4. 3 ulas bawang putih
  5. 1 sudu besar rempah kurma
  6. 1 sudu besar gula merah




Cara-cara membuat daging dendeng

  1. Bersihkan daging dan kemudian digaul dengan garam dan direbus bersama serai dan halia sehingga empuk.
  2. Hiris daging nipis tetapi lebar. Kemudian goreng daging sehingga garing.
  3. Tumbukkan daging di dalam lesung supaya lebih lembut.
  4. Panaskan minyak dan tumis bahan B sehingga naik bau.
  5. Masukkan daging dan gaul hingga rata.



Share this article :

Catat Ulasan

 
Copyright © 2013. Buah Topoh | Info | Islam | Petua | Resepi | Seram | Tutorial | Jalan-Jalan - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Modify by CaraGampang.Com
Proudly powered by Blogger