Resepi Daging Dendeng
Bahan-bahan untuk membuat daging dendeng
Bahan A
- 1 kg daging lempu tanpa lemak
- 2 inci halia diketuk
- 3 batang serai diketuk
- 2 cawan air
- garam secukup rasa
- minyak masak
Bahan B (dikisar)
- 8-10 tangkai cili kering
- 10-15 biji cili merah
- 10 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 sudu besar rempah kurma
- 1 sudu besar gula merah
Cara-cara membuat daging dendeng
- Bersihkan daging dan kemudian digaul dengan garam dan direbus bersama serai dan halia sehingga empuk.
- Hiris daging nipis tetapi lebar. Kemudian goreng daging sehingga garing.
- Tumbukkan daging di dalam lesung supaya lebih lembut.
- Panaskan minyak dan tumis bahan B sehingga naik bau.
- Masukkan daging dan gaul hingga rata.
Catat Ulasan