Resepi Kek Karamel
- 2 sudu besar gula
Cara-cara membuat karamel (A)
- Taburkan gula di dalam loyang dan masak di atas api perlahan.
- Biarkan gula hancur dan menjadi warna perang. Tutup api.
- Ketepikan.
Bahan-bahan (B) - untuk membuat kastard
- 1 biji telur
- 4 biji kuning telur
- 1 sudu besar tepung kastard
- 1 tin susu cair
- 150g susu pekat
- 75ml air
- 1 sudu kecil esen vanila
Cara-cara membuat kastard (B)
- Campurkan tepung kastard bersama air. Kacau hingga sebati.
- Kemudian masukkan kesemua bahan-bahan lain ke dalam bancuhan tepung kastad dan air.
- Kacau secara perlahan, jangan sampai berbuih.
Bahan-bahan (C) - untuk membuat meringue
- 70g gula kastor
- 6 biji putih telur
- 1 sudu kecil jus limau nipis
Cara-cara membuat meringue (C)
- Campur semua bahan dalam bekas dan pukul sehingga pekat dan bertanduk.
- Untuk memastikan adunan telah menjadi, adunan tidak akan jatuh apabila bekas diterbalikkan.
Bahan-bahan (D) - untuk membuat kek
- 140g tepung gandum
- 70g gula kastor
- 3 biji telur kuning
- 1 sudu kecil baking powder
- 135ml air
- 45ml minyak masak
Cara-cara membuat kek (D)
- Pukul kuning telur, minyak dan air sampai gebu dan bertukar kepada warna putih..
- Kemudian masukkan gula, pukul lagi sehingga adunan naik 1x ganda.
- Selepas itu masukkan tepung gandum dan baking powder. Pukul perlahan-lahan.
Bahan-bahan (E)
- Pewarna hijau
- Pewarna pink
Cara-cara membuat kek karamel
- Ambil loyang yang berisi karamel (A). Kemudian masukkan kastard ke dalam loyang yang berisi karamel. Ketepikan.
- Dalam bekas yang lain, campurkan adunan (C) dan (D). Gaul hingga sebati dengan spatula.
- Bahagikan campuran kepada 3 bahagian. 1 bahagian diwarnakan hijau, 1 bahagian diwarnakan pink dan 1 bahagian lagi tidak dimasukkan pewarna.
- Ambil 1 senduk adunan tanpa warna, letakkan ditengah-tengah loyang yang berisi karamel dan kastard. Tidak perlu diratakan.
- Kemudian ambil 1 senduk adunan warna pink, letak ditengah-tengah aduanan yang mula-mula tadi, juga tidak perlu diratakan.
- Selepas itu ambil 1 senduk adunan hijau, letak ditengah-tengah adunan pink. Ulangi langkah ini hingga semua adunan habis.
- Bakar di dalam oven pada suhu 170 °C selama 50 minit. Bakar secara waterbath dan gunakan api bawah sahaja.
Catat Ulasan