Resepi Nasi Ayam
1. Bahan-bahan untuk Ayam:
- 1 ekor ayam (dipotong sederhana besar)
- 2 liter air
- 1 inci halia (dihiris)
- 5 ulas bawang putih dititik
- 1/2 sudu besar garam
- 1 sudu besar gula
- 5 sudu besar kicap cair
- 2 sudu besar kicap pekat
- 5 sudu besar sos tiram
- 1 sudu kecil black pepper
- 1 sudu kecil minyak bijan
Cara-cara memasak Ayam
- Rebus ayam hingga lembut, angkat dan sejukkan
- Perap ayam dengan kicap cair, kicap pekat, sos tiram, garam, gula, minyak bijan dan black pepper selama 30 minit - 1 jam.
- Kemudian goreng ayam sehingga garing.
- 5 cawan beras yang telah dibasuh
- 2 sudu besar majerin
- sedikit minyak jagung
- 1/2 labu bawang besar dipotong dadu
- 2 inci halia dipotong mancis
- 2 biji buah pelaga
- 3 biji bunga cengkih
- 1/2 inci kayu manis
Cara-cara masak Nasi
- Tumis bawang dan halia dengan majerin dan minyak masak sehingga layu, kemudian masukkan kesemua rempah dan tumis sehingga naik bau.
- Masukkan semua bahan tumis dan minyak tumis tadi dalam periuk nasi dan masukkan air rebusan ayam sebanyak 5 cawan. Masukkan sedikit garam, masak seperti biasa.
Bahan-bahan untuk sup
- air rebusan ayam
- rempah sup uncang
- garam
- daun sup
Cara masak sup
- Masukkan rempah sup kedalam air rebusan ayam tadi dan biarkan mendidih dan biarkan rempah sebati, kemudian masukkan garam secukup rasa dan akhir sekali masukkan daun sup.
- 5 ulas bawang putih dicincang halus
- 1 cawan air rebusan ayam
- 10 sudu besar kicap cair
- 2 sudu besar kicap pekat
- 4 sudu besar sos tiram
- 1 sudu kecil black pepper
- garam secukup rasa
- gula secukup rasa
- 1 sudu besar tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
Cara-cara memasak kicap
- Tumis bawang puih hingga garing, kemudian masukkan air rebusan ayam, kicap cair, kicap pekat dan sos tiram.
- Biarkan mendidih. Kemudian masukkan garam, gula dan black pepper secukup rasa. Biarkan mendidih selama 5 minit baru masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan sos.
Bahan untuk sos cili:
- 3 tangkai cili merah
- 1 ulas bawang putih
- 2 sudu besar jus limau
- 2 sudu besar gula pasir
- 1 sudu besar cuka
- garam secukup rasa
Cara-cara umtuk masak sos cili
- Kisar cili, bawang dan jus limau hingga hancur.
- Masukkan bahan yang dikisar tadi kedalam periuk bersama cuka, garam dan gula secukup rasa. Masak hingga mendidih.
Bolehlah dihidangkan nasi ayam bersama salad, hirisan timun dan tomato.
[Resepi nasi lemak di sini]
Catat Ulasan