Resepi Butter Prawn
Bahan-bahan untuk butter prawn
- 500g udang bersaiz besar
- 2 batang daun kari
- 4 ulas bawang putih dicincang
- 3 sudu besar butter
- 2 biji kuning telur
- 3/4 cawan susu cair
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
Cara-cara memasak butter prawn
- Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan udang dan goreng hingga separuh masak, kemudian angkat dan ketepikan.
- Di dalam kuali yang lain, panaskan 2 sudu besar butter hingga cair kemudian masukkan bawang putih bersama daun kari. Tumis hingga naik bau. Kemudian masukkn susu cair, garam dan gula. Kacau sebati.
- Kemudian masukkan udang yang separuh masak ke dalam bahan-bahan tadi.Gaul sebati. Goreng hingga udang masak. Setelah masak letakkan di dalam pinggan.
- Di dalam kuali yang lain, masukkan 1 sudu besar butter bersama sedikit minyak. Panaskan butter dan minyak dengan api sederhana.
- Pastikan kuali yang berisi butter dan minyak tadi betul-betul panas, kemudian masukkan kuning telur. Dengan cepat kacau kuning telur hingga menjadi rambu. Angkat dan sejat.
- Taburkan rambu telur ke atas udang tadi.
Lagi resepi di sini
Catat Ulasan